Resepi Char Kue Teow

ooo..ooo...
olalalalala...~~ 
Bismillah...
Assalamualaikum..hye readers...
hari ini saya nak dedahkan rahsia keenakkan Char Kue Teow Kakmal..(^_^)
credit to Izza Bamad @ Kakmal yang telah mengajar saya resepi ini.
#hasil pengamatan dan pemerhatian beliau membeli 9 bungkus Char Kue Teow.

(untuk sorang makan)

Bahan-bahan:
Udang 7 ekor (sebab saya suka makan udang)
bawang merah kisar sebiji(sederhana)
togeh
daun kucai
telur
kicap manis ye..bukan masin
air
garam
lada kisar

eh..haaa...! bahan utama,Kue Teow. 

Cara-cara:
panaskan minyak dan masukkan udang..., goreng sampai agak2 bau dia dah naik, masukkan bawang merah kisar.., tumis hingga bau wangi dia naik.., then masukkan 1 sudu besar cili kisar cap adabi (=, tumis lagi sampai naik minyak.
kt rumah korang ada mangkuk sup...? okey...tuang kicap manis 1/4 mangkuk, 3/4 lagi korg letak air dan kacau-kacau, kemudian masukkan garam secukup rasa dalam campuran kicap tadi. dah mix betol-betol...tuang kt dalam kuali 
okay..tunggu sampai mendidih..masukkan Kue Teow kita...kacau-kacau.., dengan api besar..masukkan telur dan kacau. sampai sini dah boleh bayangkan lum rupa dia cm ne...
matikan api dan masukkan daun kucai dan togeh.

okeh..dah siap..=)
ape tunggu lagi..jom masak.

#saya pakai kicap manis sebab dia akan rasa sedap.., kalo pakai kicap masin.., nnti terlalu masin...dan wrna akan jadi cair, saya juga tak guna kicap mee(ala yang pekat tu) sbb nanti wrna dia pekat sangat, takut nak makan, last-last buang(bercakap berdasarkan pengalaman) hehe
#dimanakah keenakkan yang diwar-warkan tu..? ha...semasa memasak..baca surah-surah juz amma..jangan plak korang dok menyanyi ke, bergayut ke....=)


resepi ni khas 
untuk
Kak Ita Zah..
yang lain pon boleh cuba dirumah ye..
Selamat Mencuba

Comments

Popular posts from this blog

Ganglion.

Esberitox N

SEGMEN : BLOGGER IKUT NEGERI ..