Jom Masak
BISKUT MILO OPIE
Hohoyeh! Hujung minggu lepas, angin rajin memasak saya sudah mulai menguasai diri.., so, kesian saya tengok biskut Marie yang saya beli awal Ramadhan tak tercuit lagi, dan dengan semangat yang berkobar-kobar, saya membuat biskut milo..! Yeay!
Jom kita tengok bahan-bahannya;
3/4 milo packet yang kecil
3/4 tin susu pekat
3/4 majerin 'planta' yang kecil bulat tu taw
Biskut Marie perisa Original.
And lagi satu ialah, bekas yang fleksible. ape tuh..?saya suka guna plastik yang tebal dan berzip,senang dibentuk..=)
Ok, cara-caranya ialah;
Mula-mula panaskan kuali, masukkan 3/4 planta tu..bagi cair..then masukkn milo n susu pekat...dan kacau sehingga sebati.guna api yang perlahan ok..takut hangus nnti..mempengaruhi bau dia..then masukkn biskut Marie, b4 tu..biskut Marie tu pecah dua kan dulu ye kengkawan..
kacau lagi sampai sebati.., bila agak-agak dah sebati.., padankan api dan masukkan dalam bekas plastik yang flekdsible tu..dan bentukkan lah yang korang nak..then...
masukkan dalam peti sejuk..!
Siap! Mudah je kan..? Selamat mencuba..!
ASAM PEDAS UMIE OPIE
Semalam rasa rajin sangat nak memasak..so, ape lagi.., saya text a msg to my lovely Ajib, ajak dia teman pergi pasar...ape barang-barang yang saya cari...? nak tau..?
>Bawang Merah
>Bawang Putih
>Kunyit
>Bawang Merah
>Bawang Putih
>Kunyit
>Lada Kisar
>Halia
>Asam Jawa
>Ikan Patin
>Bunga Kantan.
>Ikan Patin
>Bunga Kantan.
Then.., sampai rumah..terus menyingsin lengan dengan bacaan basmallah...mula la projek saya..
mula-mula.., kisar dulu bawang merah, bawang putih, kunyit dan halia,sambil tu panaskan periuk belanga anda.., tumbukkan bawang putih sedikit...dan tumis sampai naik bau, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi. Tumis sehingga wangi.., masukkan lada kisar, dan tumis lagi..
kemudian..boleh la masukkan ikan yang telah dicuci bersih...kemudian.., masukkan air asam jawa, garam. Bila ikan dah empuk, masukkan bunga kantan dan matikan api.#SIAP!
mengikut petua Umie saya.., untuk masak ikan patin ni...sebelum masak.., adalah lebih elok jika kita salai dulu diatas api bagi membuangkan lemak ikan, dan ikan patin yang lebih elok adalah yang dipancing, bukan yang dibeli di pasar, ini kerana ikan yang dipancing bebas berenang-renang didalam air dan lemaknya kurang, manakala yang dibeli di pasar, kebanyakkan ikannya merupakan ikan yang diternak didalam kolam DIMANA, ikan ini tersangat tebal-lah lemaknya.
ikhsan: google. |
SELAMAT MENCUBA!
Comments
nanti kalu wat lagi, kirim2 la ea.. ^^
okay..awak beli bahan..saya masak ea..hehe;)