Posts

Keluar Duit Tabung Haji guna Kad ATM.

Assalamualaikum Readers!
Alhamdulillah, akhirnya dapat jugak online blog setelah beberapa kurun tak update.
So, hari ni nak share tentang, 
Macamana nak Keluarkan Duit kt Tabung Haji guna Kad ATM First of all, anda mestilah mempunyai akaun Tabung Haji(TH) dahulu ye, kalau tak de sila buat sekarang. 
Fyi, anda boleh lakukan cara ini jika anda mempunyai salah satu daripada akaun Bank Islam, Bank Rakyat, atau pun Maybank
Apa yang harus ada dengan anda ketika pendaftaran di ATM? No Akaun THNo Siri buku THNo IC anak(jika pendaftaran dilakukan bagi akaun anak) senang citer bawa je buku akaun TH.

So macam sis, daftar kt Maybank.

Pergi kt ATM masukkan Kad ATM macam biasa, dan pada anatarmuka (interface) depan, pilih Tabung Haji. Klik pada daftar , jika anda ingin masukkan akaun anak, anda perlu lah terlebih dahulu daftar akaun anda. Masukkan  no akaun TH anda, dan klik seterusnya, dia akan mita no siri buku akaun TH, masukkan dan tekan seterusnya. Pada mukake-3, anda perlulah menyemak samada…

Symbols of 3

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke-3 sayang! πŸ’•πŸ’•πŸ’•
Alhamdulillah, setelah menunggu hampir 3 tahun, selepas 2 kali keguguran, dan alhamdulillah pada kandungan kali ke 3, sekarang kita bertiga! πŸ’‘➡️πŸ‘ͺ
Abah πŸ‘¨πŸ», Mommy πŸ‘©πŸ», dan Rif'at πŸ‘ΆπŸ». 
dan tak lama lagi pun Rif'at dah masuk 3 bulan, mommy dah nak start kerja. Bercampur baur perasaan nak mula kerja. Kena tinggalkan Rif'at dekat Mak( pengasuh Rif'at ) sedihnyaa..😭, tapi dalam masa yang sama rindu dengan workstation, lab.. πŸ”¬

Apa-apa pun mommy doa supaya kita semua diberi kesihatan yang mantap, rezeki yang luas dan berkat, dan juga kebahagiaan dan kasih sayang yang berpanjangan. Aamiinn~

Aktiviti mencurigakan.

Hari sabtu minggu lepas ikut pergi Billion Pontian.  jalan pegang adik umur 7tahun, dan abang ipar dukung anak dia. Kami pergi DIY. kebetulan escalator rosak. Jalan je la kan, sampai atas, aku perasan ada sorg lelaki berkulit gelap dgn tubuh agak sasa memerhatikan kami sambil bermain hp. Fikirkan dia tgh tnggu wife dia shopping kt butik tepi tu.. so buat tak tau je la kan. 
Turun dari DIY dlm lepas setengah jam, ikut laluan yang sama, lelaki tu ada lagi situ. Sambil memerhatikan aku dan adik yg cuba guna penimbang berat badan 20sen. Malangnya rosak. masa tu mamat tu dah cuba mendekati adik aku. Terus pegang tangan adik ajak dia turun ikut escalator laluan sebelah kiri. 
Sampai kt bawah, tiba-tiba ada sorg lagi lelaki berseluar jeans pendek berkulit cerah n berjerawat(aku syak dia ni partner mamat tadi tu) sambil berpura2 telefon padahal dari telefon dia boleh dengar lagu cuba mendekati adik(dekat sangat sebab boleh dengar lagu kt telefon dia). Curiga dengan pergerakan 2 lelaki ni, terus…

Kerja rumah paling berat.

Kalau diberi skala berat 1-10kg, dimana 10 paling berat untuk dilakukan, berikut adalah senarai kerja mengikut rumah turutan
Basuh Pinggan 1kg Sapu sampah 1kg  Buang sampah 1kg Basuh baju 1kg Sidai kain 1 kg  Masak 1kg Kemas dapur 1 kg Gosok baju 2kg Lipat baju 10 kg
Dari pagi tadi cuba habiskan lipat baju, tapi sampai sekarang, pk4 petang, tak siap-siap. Padahal berapa helai je pun. 

Photobook Malaysia terbaik

Image
Salam readers, 
Hari ni rasa happy sangat, sebab baru dapat email dari photobook malaysia. 

Nak dijadikan cerita hari tu ada oder photobook, dan dah dapat. so ada satu page tu, memang aku ada tulis perkataan. tapi bila dah dapat buku tu, tak de tulisan tu. 
Tak de la kesah sangat kan..., lepas tu dekat email tu ada tulis, kalau ada masalah apa-apa, feel free to email us at support........ bla bla bla..., aku pon saje la email bagitau pihak photobook yg page sekian-sekain sepatutnya ada tulisan, tapi takde..(with proof) dengan tujuan untuk perbaiki kelemahan dan akan lebih berhati-hati dimasa akan datang. 
Berbalas-balas email, sekali dapat email ni...

And i was like...terus bagitau husband, b... photobook nak bagi satu lagi copy untuk buku ni, sebab ayat ni tertinggal! Free!! 
Dan hari ni, aku dapat email lagi, bagitau buku tu dah pos... esok dapat lah! yeay...! Alhamdulillah ! :)

Siapa kata air susu ibu warna emas?

Image
Sekadar untuk membetulkan kenyataan mereka yang mengatakan Air Susu Ibu berwarna emas jika dilihat dibawah mikroskop. 

Sedikit sampel air susu ibu diambil. 
Sampel diletakkan dibawah mikroskop dengan kanta 40x.

Sampel dibawah mikroskop yang telah ditukarkan pencahayaan menggunakan torchlight dari handphone.

Agaknya kalau guna mentol warna hijau, mesti ada yang cakap air susu ibu ada spirulina kot? Lulz
Pengkaji Bebas, Juruteknologi Makmal Perubatan, Universiti Awam. 

Siapa kata air susu ibu warna emas?

Image
Sekadar untuk memBETULkan kenyataan mereka yang mengatakan: -Air Susu Ibu berwarna emas jika dilihat dibawah mikroskop. 

Sedikit sampel air susu ibu diambil. 

Sampel diletakkan dibawah mikroskop dengan kanta 40x.  (mikroskop Olympus CH20) 


Sampel dibawah mikroskop Olympus CH20 yang telah ditukarkan pencahayaan menggunakan LED Light from other devices.

Bulat-bulat itu merupakan globul minyak didalam Air Susu Ibu.
Berubahkan warna dia?




Agaknya kalau guna mentol warna hijau, mesti ada yang cakap air susu ibu ada spirulina kot? Lulz
Pengkaji Bebas, Juruteknologi Makmal Perubatan, Universiti Awam.