Posts

Showing posts from February 6, 2011

Tips : Menjaga Keselamatan Tayar

SELAIN enjin dan brek, tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya. Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Lazimnya, pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. Berikut adalah antara beberapa panduan berguna: ·  Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Tayar begini mudah tergelincir, terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Dalam keadaan jalan basah, kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu. ·  Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan, keselesaan, kawalan dan ekonomi. Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir.…

TAJUK: BLOGLIST FAIZAL FREDLEY DOT COM

Image

Short Neurological Test

1- Find the C below. Please do not use any cursor help.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOCOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO
2- If you already found the C, now find the 6 below.
99999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999999999999999999999999999999999 69999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999999999999999999999999999999999 99999999999999999999999999999999999999999999999
3- Now find the N below. It's a little more difficult.
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMNMM MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM
This is NOT a joke. If you were able to pass these 3 tes…

LATEST SITUATION IN EGYPT

Latest status of repatriation process is as follows:
Departure:
Date Flight Departure (ETD) Arrival (ETA)

AJAIB!! CUBA KORG BUAT SENDIRI

Image
From fren of fren of fren of mine:

Sedikit info kuasa ALLAH...
Tahun ini mempunyai 4 tanggal aneh:  1-1-11,  11-1-11,  1-11-11,  11-11-11
.Sekarang cuba ini: ambil 2 digit terakhir tahun kelahiran anda dicampur dengan umur anda tahun ini.
Hasilnya pasti =111 or 11...nice ..Subhanallah !! its... miracle , try it.....!!

jom tengok gambar ni..hehe

Image
ni lah saya & kembar saya..^_^

Ragam Hari Ini

1. Owh My Viva
Ini semua gara-gara lori yang terlebih muatan yang merosak kan jalan,smpai berlubang2 jalan..lpas2 bl jalan waktu malam,gelap,terlanggar lubang. Sekarang tayar kereta sudah bengkak,dan perlu tukar baru. Ape nak jawab dengan Abah nanti??
2. Owh My SKT.
Alhamdulillah,markah SKT naik 5 angka menjadi *9/100 Syukur...kekalkan momentum kerja,setting balik niat bekerja kerana Allah S.W.T, remember,Allah is my CEO, berdoa,dan berusaha lah untuk menjadi yg terbaik..dan perlukah saya bekerja keras utk menandingi rakan sekerja yg lbh junior dari saya?

SEGMEN: ADA BERANI DIREVIEW

Image
kenapa opieviperz nak direview ?  utk lebih dikenali,memantapkan dunia blog n nak wat blog saya lebih dikenali..cewahh..~hehe

review tentang Melayu Frustasi kemas x boleh right klik baca.faham.nilai

25 Random facts about opieviperz (^_^)

Dalam entry sebelum ini, en.ecul telah mentag saya..
Pesanan ringkas darinya..
Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random thing, fact, habits or goal about you. At the end, choose 25 people to tag. You have to tag the person who tagged you. If I tag you its because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated.
So,tanpa berlengah lagi jom check it out...
1. Anak ketiga dari 5 adik beradik. 2. Saya mempunyai pasangan kembar tau..^^ 3. Nama abah saya Baharudin Muhamad 4. Nama Umie saya Hafilah Yunos 5. Kalau baru kenal dengan seseorang..mesti dorg kata saya sombong..,bila dah kenal..banyak mulut la budak   ni..hehe 6. Ada adik kecil yang berumur 2 tahun(bila bawa adik jalan-jalan,mesti dorg tny..anak ke..?hehe) 7. Left-handed. 8. Kalau tengah drive kt highway,pantang besar bila orang buat signal kanan(padahal dh kt lane paling kanan ni,jangan marah kalo kena mandi dengan air wiper ye..) 9.Kalau kt highway..saya lah ratu..bila masuk jalan kampu…

Dalam Dilema.

Image
Untuk aktiviti hujung minggu ini.., ada 2 aktiviti yang menarik hati saya,

1. Paintball UKM di Tasik Titiwangsa.

sila rujuk post ini
2. Misi bantuan kemanusiaan di Segamat.



saya betul-betul tengah dalam dilema... tolong pilihkan nk buat ape hujung minggu ni...~ TOLONG..!!

Berkat Al-Qur'an

Umie : Kak..Umi nk topup RM30..,nak call along, risau la
Kakak: Ok Mi...(log-in CIMB Clicks, beli topup)
             dah masuk Mi..,
Umie   :Jom tepon along..
Kakak: Mi..jangan lupa wat loudspeaker..nk dengar citer jgak

beberapa minit kemudian..

Umie : Assalamualaikum.., Along...sihat ker..?
Along: Waalaikum Salam, sihat mi..umie sihat..
Umie: Bising je ni..? Along kt ne ni..?
Along : Kat pasar Umie.., tengah beli sayur..?
Umie: ha....? Tempat kamu xder pape ke..?
Along: Ada ape mi..?
Umie : Umie tgok kt berita Mesir ada pemberontakkan...xkn Along x tau kot..?
Along: mana ada Umie.., ok je tempat Along ni...orang-orang Arab ni pun jual-jual, main bola sepak..
Umie: x kan berita ni tipu kot..dorg buat pemberontakkan desak Presiden letak Jawatan..
Along: Ye ke Mi..? urmm...rasanya kt bandar besar je..ni kt Shoubra ok je..., nanti papehal Along bgtau ea..Along nk beli barang ni...nak masak lemak cili padi..
Umie: Ok Long..take care..abah n lain2 sume kim salam sayang..bye..

Lagi: cerita student shoubra

cuti raya cina ni..,bru hari ni sempat nk buat post baru.., sambut raya cina sekali ke..?hehe okay...kita mula.hehe
sepanjang saya balik rumah ni...telefon rumah tidak berhenti berdering... tidak kalah juga handphone umie&abah semuanya ingin mengetahui status terbaru keadaan di mesir al-kishanye...hari ini,Isnin 7 febuary 2011, abang saya, Mohd Hafidzuddin pelajar Tahfiz wa Qiraat, Universiti of Shoubra, bersama kawan2nya akhirnya sekarang sedang berehat tidur di Madinatul hujjaj kompleks tabung haji,setelah terkandas di Lapangan Terbang Kaherah selama dua hari. Selama dua hari disana..mereka kelaparan..kerana bekalan makanan&alat perhubungan mereka telah dirampas oleh pemberontak di jalanan.., cian dorg.. abang saya mendapat penerbangan ke-dua..ia agak beruntung kerana dapat menaiki kapal terbang Air Asia, berbanding bakal abang ipar saya yang menaiki Pesawat Chrlie 03 pada penerbangan pertama,kerana mereka terpaksa bersila didalam pesawat tersebut.. ok la tu daripada naik kapal laut.. me…

GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI

Image
LETAK HEADER BEN ASHAARI BLOG DONE
TAJUK GEGAR 1,000 BLOG OLEH BEN ASHAARI dan linkkan ke entri ini ! DONE
SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ?? DONE
Tinggalkan url anda diruangan entri ini .. DONE