remaja wanita..sila ambil perhatian

hari ini saya nk bercerita tentang satu penyakit..
ia dipanggil FIBROADENOMA..,
korang tau x ape tu..?
nk tau.., sila lah google. hehe..
ok..sini saya terangkan,,
Fibroadenoma merupakan ketumbuhan pada payudara..,
is a noncancerous (benign) breast lump or mass.
ia bukan kanser..hanya lah ketumbuhan biasa..
pada umur remaja sekarang..ia dianggap normal.,
akan tetapi..apa yg akan terjadi jika anda membiarkan nya sahaja..?
ia akan membesar dan pada umur 30 tahun keatas..ia menjadi antara salah satu faktor
untuk anda menjadi penghidap kanser payudara..
so...apa yang akan terjadi..?
sila buat pemeriksaan sendiri
jika terdapat ketulan.., sila berjumpa dengan dokter dalam masa terdekat.
ada sesetengah dokter akan membuat needle biopsy..
biasanya jika ketumbuhan(cyst) berukuran >3cm
jika < 3 cm..dokter akan cek..n terus bagi date untuk buat operation..
Fibroadenoma ini,mempunyai 30% untuk mengecil, 30% membesar,10% hilang secara sendirinya. 30%kekal(size tidak bertambah)

ia nya tidak mustahil untuk hilang sendirinya jika saiz ketumbuhan itu tidak melebihi 1cm..
so...di sini saya sarankan bagi remaja2 diluar sana untuk membuat pemeriksaan,
dan segeralah berjumpa dengan dokter sekiranya terasa ragu-ragu..

Comments

wahh !
takotnye.
nk pegi kelinik lar.
bagus2!!! share ramai2!
Azuan said…
wanita aje la nie..huhu
opie_viperz said…
farhana; moh g klinik ramei2..~

innanie: share ilmu..

Azuan; lelaki pon boleh dpt jgak tw..hri2 time g jmpe dokter..intrview dokter pakar bedah am..ada jgak ptient lelaki..
thanks 4 da info!
aa,nak check sndri pun ada cara taw.
if xsilap,1 week b4 period xsesuai untuk kita check jgak :)
fyna said…
mmm...bhynye...





jom follow2 n singgah belog saya..
http://inibelogfyna.blogspot.com/
fauzi+haliza said…
akk baru wat scan aritu.dari pregnnt aritu dah ade.bln 3 ni tahu la kutusan nye.harap2 xde pape..
ainakhani said…
hmm malu je nk gi check.. segan*

sigh

Popular posts from this blog

Ganglion.

Esberitox N

Keluar Duit Tabung Haji guna Kad ATM.