VVIP

✿Resepi Pavlova✿




Yummy.....≤^.^≥
Sedapp......


Inilah aktiviti daku sempena cuti maal hijrah semalam..
dan...daku dah hutang resepi ni lama kat memberku...,
ok...ok..., ni resepi dia.

Bahan A
3 biji putih telur
Setengah cawah gula castor
1 sudu makan tepung jagung
1 tea spoon cuka
1 tea spoon perasa vanilla

Bahan B
Whipping Cream Non-Dairy
(sy guna brand RICH'S, halal)

Topping buah-buahan
(sy pilih buah-buahan yang masam untuk kombinasi rasa manis-lemak-masam
e.g: strawberry, kiwi, roselle)

Cara-caranya:

Pastikan peralatan yang digunakan seperti mixer bowl, dan mixer berada dalam keadaan KERING,  
bebas dari minyak air, habuk etc. 
STEP 1:
Pukul putih telur sampai meringue nak tau dah meringue ke belum, cuba terbalikkan mangkuk tu...dia tak kan terjatuh...
credit to Mr.Google
then masukkan gula,
 pukul lagi,
 masukkan tepung jagung,
 pukul lagi, 
masukkan vanilla n cuka,
dan
 pukul lagi. 
kesian asik kena pukul jer.... ;p

sambil pukul2 tu tadi..., panaskan oven dalam suhu 100-120 darjah celcius..

lepas dah siap pukul, masukkan adunan meringue tu dalam piping bag.
alaskan loyang dengan paper cake. 
dan buatlah bentuk yang korang suka dan bakar.  ≧=ʘ‿ʘ=≦ 
bakar selama 1 jam 30minit ye..
dah siap masak tu, 
jangan terus keluarkan, 
renggangkan pintu oven 
tunggu sejuk 
dan
baru keluarkan.

STEP 2:
gunakan mangkuk stainless steel.
masukkan 20% whipping cream non dairy dari size asal mangkuk
then pukul sampai kembang. 

dah. siap...
bila dah masak meringue tu..., 
top-up kan la whipping cream ni atas meringue korang.., 
and 
susun buah-buahan masam tadi tu comel-comel..ok. 

sebelum mula cari bahan nak buat pavlova ni...
korang baca dulu info ni., PENTING.
perbezaan whipping cream dairy dan non-dairy

whipping cream ni kena beli kat kedai jual barang-barang bakery tau, 
bukan yang jual kt pasaraya, 
SEBAB

yang kat pasaraya tu mostly adalah dairy whipping cream. 
this is my first try Pavlova. 
Mini-Pavlova

OK, selamat mencuba.  (✿◠‿◠) 

DIBUKA UNTUK TEMPAHAN,
SILA PM DI FB SAYA.

No comments: